در گذشته برای درمان بیماری سنگ کلیه از روش جراحی باز استفاده میشد. در این روش جراحی شکافهایی بر روی شکم و پهلو بیمار ایجاد میشد و بیماران تا ماهها بعد از جراحی از عوارض ناشی از جراحی شکایت میکردند. با گذشت زمان و ورود تکنولوژیهای پیشرفته به علم پزشکی، دیگر از جراحی باز برای درمان بیماری سنگ کلیه استفاده نمیشود.
امروزه برای سنگهای کلیه که اندازه آنها کمتر از 2 سانتیمتر است از روش امواج صوتی (سنگشکن) استفاده میشود. از روش PCNL یا خروج سنگ های کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی نیز برای سنگهایی که اندازه آنها بزرگتر از 2 سانتیمتر است، استفاده میشود. در این مقاله قصد داریم تا شما را با PCNL، روش انجام آن، مزایا و معایب آن آشنا کنیم.
فهرست مطالب
PCNL یا خروج سنگ های کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی در چه مواقعی انجام میشود؟
روش جراحی PCNL یا خروج سنگهای کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی به دلایل مختلقی انجام میشود. در ادامه به برخی از مواردی که از روش جراحی PCNL یا خروج سنگهای کلیه بدون انجام برش استفاده میشود، اشاره میکنیم:
☑️ در مواردی که اندازه سنگ کلیه بزرگتر از 2 سانتی متر است.
☑️ سنگهایی که توسط روش امواج صوتی (سنگشکن) شکسته نمیشوند.
☑️ سنگهایی که درون دیورتیکول مثانه هستند.
☑️ سنگهای بزرگی که درون حالب هستند.
☑️ سنگهای شاخ گوزنی یعنی سنگهایی که یک یا چند شاخه از مجاری ادرار را مسدود کرده باشند.
برای تشخیص صحیح و روش درمانی مناسب، بهتر است با یک متخصص اورولوژیست مشورت کنید. متخصص ارولوژی با تخصص و تجربه خود با توجه به اندازهی سنگ کلیه، نوع و شدت مشکل، بهترین راه درمانی را برای شما تعیین میکند.
دکتر امین حسن زاده با سالها طبابت در حوزه ارولوژی و درمان پروستات یکی از حاذق ترین پزشکان مشهد برای درمان بیماران در این بخش هستند.
PCNL یا خروج سنگ های کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی چگونه انجام میشود؟
در این روش جراحی بدون انجام برش و شکاف عمیق از رشتههای لیزری که از طریق لولهی باریکی وارد بدن میشوند و سنگهای کلیه را به ابعاد کوچکتری میشکنند، استفاده میشود. در ادامه به صورت کاملتری مراحل جراحی را شرح میدهیم:
- بیمار قبل از بستری در بیمارستان، تحت آزمایشها و معاینات پیش از جراحی قرار میگیرد.
- بیمار از 12 الی 24 ساعت قبل از جراحی باید در بیمارستان بستری شود.
- با توجه به وضعیت بیمار از یکی از روشهای بیهوشی، بیحسی موضعی نخاعی استفاده میشود.
- یک سوند حالبی از طریق مثانه وارد کلیه میشود.
- برای انجام PCNL یا خروج سنگ های کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی، بیمار را در حالت خوابیده بر روی شکم قرار میدهند.
- با توجه به نتایج سونوگرافی و رادیوگرافی محل ایجاد سوراخ بر رویی بدن بیمار مشخص میشود و سوراخ کوچکی به ابعاد یک سانتی متر ایجاد میشود.
- از طریق این سوراخ یک لوله بسیار باریک وارد بدن بیمار میشود. تمام تجهیزات مورد نیاز مانند دوربین، رشتههای لیزر جهت شکستن سنگها به وسیلهی همین لوله وارد بدن بیمار میشود.
- با استفاده از لیزر، سنگها به قطعات کوچکتری شکسته میشوند. این سنگهای شکسته به وسیله گرسپ و از طریق لوله تعبیه شده، از بدن بیمار خارج میشوند.
- پس از خروج سنگهای شکسته شده، عکس رادیوگرافی گرفته میشود تا پزشک از خروج تمام سنگها مطمئن شود.
- بعد از اطمینان پزشک از خروج تمامی سنگها، سوراخی که در ابتدای جراحی ایجاد کرده بودند را بخیه میزند.
- پس از پایان یافتن جراحی و ریکاوری بیمار، برای او سوند فولی قرار میدهند.
- سپس بیمار را به بخش عمومی منتقل میکنند. معمولا بیمار به مدت 12 الی 24 ساعت در بیمارستان بستری میشود.
مزایا و معایب خروج سنگهای کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی
هر روش جراحی مزایا و معایب خاص خود را دارد. در ادامه به صورت خلاصه مزایا و معایب روش جراحی PCNL یا خروج سنگهای کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی را بررسی میکنیم:
مزایا:
☑️ برای شکستن سنگهایی با اندازه بزرگتر از 2 سانتیمتر، روش جراحی PCNL بسیار مناسب است.
☑️ دوران نقاهت جراحی PCNL نسبت به جراحی باز بسیار کوتاهتر است.
☑️ مدت زمان این جراحی بین 15 دقیقه تا 3 ساعت است که نسبت به جراحی باز کمتر است.
عوارض و معایب:
☑️ ممکن است بیمار بعد از جراحی PCNL یا خروج سنگ های کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی دچار خونریزی شود.
☑️ احتمال دارد که هنگام جراحی سایر اندام و بافتهای بدن بیمار آسیب ببیند.
☑️ امکان دارد که مکان جراحی دچار عفونت شود.
☑️ در برخی از موارد ممکن است که تمامی سنگهای کلیه به طور کامل از بدن بیمار خارج نشده باشند.
☑️ برخی از بیمارها بعد از جراحی ممکن است که دچار تب شوند.
نکاتی که برای جراحی PCNL باید به آنها توجه کنیم
قبل و بعد از هر جراحی باید نکاتی را رعایت کنید تا جراحی موفقی داشته باشد. در ادامه به طوز خلاصه به چند مورد از نکاتی را که قبل و بعد جراحی PCNL باید رعایت کنید، اشاره میکنیم:
☑️ در صورتی که بیماری زمینهای دارید، حتما پزشکتان را از این موضوع آگاه کنید.
☑️ اگر داروی خاصی مصرف میکنید، حتما به پزشکتان اطلاع دهید و دربارهی نحوهی مصرف آنها قبل و بعد از جراحی با پزشک مشورت کنید.
☑️ در صورتی که باردار هستید نباید این جراحی را انجام دهید و برای درمان سنگ کلیهتان بهتر است از روشهای درمانی جایگزین استفاده کنید.
☑️ یک تا دو هفته پس از جراحی PCNL فعالیتهای فیزیکیتان را به حداقل برسانید.
☑️ تا زمان کشیدن بخیه، از محل جراحی مراقبت کنید تا دچار خونریزی و عفونت نشوید.
روش جراحی PCNL یا خروج سنگهای کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی توسط متخصص ارولوژی در مشهد انجام میشود. این روش جراحی برای شکستن و خروج سنگهای کلیهای که اندازه بزرگی دارند یا توسط سایر روشهای درمانی و جراحی از بدن بیمار خارج نشدهاند، انجام میشود.
در این روش جراحی در مقایسه با جراحی باز نیازی به شکافهای متعدد و عمیق نیست و تنها با یک شکاف به طول یک سانتی متر این جراحی صورت میگیرد. PCNL یا خروج سنگ های کلیه بدون انجام برش و شکاف جراحی نسبت به جراحی باز دوران نقاهت، خونریزی و درد کمتری دارد. انتخاب این روش با مشورت با پزشک متخصص و با در نظر گرفتن شرایط و وضعیت شما میتواند به بهبود سریعتر و بهتر پس از جراحی کمک کند.
یک پاسخ
سلام و عرض ادب خدمت شما جناب دکتر وقت بخیر خداقوت عرض می کنم خدمت شما که در عین مهارت و تخصص عالی، ادب و تواضعتون زبانزد هست و آرامش رو به بیماران تزریق می کنید. خدا شما رو برای ما حفظ کند
غرض از مزاحمت اینکه مادر بنده با توجه به مشکل بی اختیاری و تکرر که دارند در بیرون از منزل از پوشک بزرگسالان استفاده می کنند. اما بعد از ابتلا به عفونت ادراری بااینکه به لطف شما درمان شده اند، ترس از استفاده از پوشک دارند که مبادا مجددا به عفونت مبتلا شوند. سوالم از جنابعالی این هست که استفاده از پوشک بزرگسالان تا چه اندازه موجب بازگشت بیماری می شود و اصلا آیا این عقیده صحیح هست که استفاده از پوشک باید محدود شود؟
عذرخواهم مزاحم اوقات شما می شوم ممنون می شوم اگر راهنمایی بفرمایید