هماچوری چیست؟
هماچوری خون در ادرار است. هنگامی که ادرار قرمز یا صورتی است، ممکن است به خون در ادرار مرتبط باشد و به آن هماچوری “ماکروسکوپی” می گویند. گاهی اوقات خون در ادرار است اما به راحتی دیده نمی شود و به آن هماچوری “میکروسکوپی” می گویند زیرا فقط در زیر میکروسکوپ قابل مشاهده است.
در طول بازدیدهای معمول از پزشک، اغلب از شما خواسته می شود که یک نمونه ادرار برای آزمایش بدهید. بسیاری از آزمایشات به طور معمول انجام می شود، مانند بررسی قند، عفونت و خون در ادرار
فهرست مطالب
هماچوری چقدر شایع است؟
وجود خون در ادرار یک یافته رایج است. تخمین زده می شود که تا 30٪ از جمعیت بزرگسال ایالات متحده را تحت تأثیر قرار دهد.
علل هماچوری چیست؟
ممکن است تعدادی از علل مختلف خون در ادرار شما وجود داشته باشد که برخی از آنها جدی تر از سایرین است. این شرایط می تواند شامل عفونت یا سنگ باشد، از جمله:
☑️ عفونت دستگاه ادراری (UTI): این بدان معنی است که شما در هر قسمت از سیستم ادراری خود عفونت دارید.
☑️ پیلونفریت: این عفونت را توصیف می کند که تا کلیه شما رسیده است.
☑️ سیستیت: این وضعیت به مثانه ملتهب اشاره دارد که می تواند علل عفونی و غیر عفونی داشته باشد.
☑️ بیماری های سنگ ادراری: این اصطلاح سنگهایی را که در سیستم ادراری شما یافت میشود، از جمله سنگهای کلیه، سنگهای مثانه و سنگهای حالب را توصیف میکند.
سایر شرایطی که منجر به خون در ادرار می شود ممکن است شامل موارد زیر باشد:
☑️ بزرگ شدن پروستات یا هیپرتروفی خوش خیم پروستات: در شرایط خوش خیم و غیر سرطانی، پروستات شما بزرگتر می شود.
☑️ آسیب به دستگاه ادراری: شما ضربههای نافذ یا بلانت ناشی از تصادف یا حمله را تجربه کردهاید.
☑️ قاعدگی: ممکن است در زمان پریود شدن خون در ادرار خود مشاهده کنید.
☑️ آندومتریوز: در این بیماری، قطعاتی از پوشش داخلی رحم در جاهایی غیر از داخل رحم رشد می کنند.
☑️ بیماری کلیوی : در این بیماری مزمن، آسیب به کلیه ها به این معنی است که آنها به خوبی کار نمی کنند.
☑️ بیماری سلول داسی شکل: این بیماری ارثی بر گلبول های قرمز خون شما تأثیر می گذارد.
علاوه بر این شرایط دیگر، رشد غیرقابل کنترل سلولها در قسمتهای خاصی از بدن – آنچه ما به عنوان سرطان میشناسیم – میتواند باعث ایجاد خون در ادرار شود. این شرایط عبارتند از:
- سرطان مثانه
- سرطان کلیه
- سرطان حالب
- سرطان مجرای ادرار
- سرطان پروستات
علائم و نشانه های هماچوری چیست؟
اگر علائمی دارید، ممکن است شامل ادرار مکرر یا دردناک یا ادراری باشد که فوری است . همچنین ممکن است حالت تهوع، استفراغ، تب، لرز یا درد در پشت یا پایین شکم وجود داشته باشد.
اگرچه وجود خون در ادرار همیشه به معنای ابتلا به بیماری نیست، اما می تواند یک علامت هشدار دهنده مهم برای یک مشکل احتمالی سلامتی باشد.
هرگز ادرار خونی را نادیده نگیرید. به محض یافتن خون در ادرار خود با پزشک تماس بگیرید، زیرا تشخیص زودهنگام هر مشکلی مفید است.
هماچوری چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک شما یک شرح حال میگیرد و یک معاینه فیزیکی انجام میدهد که ممکن است شامل معاینه لگنی یا معاینه مقعد باشد. این موارد به پزشک شما کمک می کند تا علائم شما را بهتر درک کند. ارائه دهنده شما ممکن است آزمایش های دیگری را سفارش دهد. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
☑️ آزمایش ادرار: آزمایش بر روی نمونه ادرار.
☑️ کشت ادرار: آزمایش ادراری که عفونت را بررسی می کند.
☑️ سیتولوژی ادرار: آزمایش ادراری که سلولهای غیرطبیعی را بررسی میکند.
☑️ سیستوسکوپی: آزمایشی که از دستگاهی به نام سیستوسکوپ برای بررسی داخل مثانه و مجرای ادرار استفاده می کند.
☑️ سونوگرافی: آزمایشی که از امواج اولتراسوند برای بررسی کلیه، حالب و مثانه استفاده می کند.
☑️ اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT): آزمایشی که از اشعه ایکس و رایانه برای ایجاد تصاویر مقطعی از شکم و لگن استفاده می کند.
☑️ اسکن تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI): آزمایشی که از یک آهنربای بزرگ، امواج رادیویی و یک کامپیوتر برای تولید تصاویری از اندامها و ساختارهای شما استفاده میکند.
خون در ادرار چگونه درمان می شود؟
درمان خون در ادرار به شدت به علت واقعی هماچوری بستگی دارد. پزشک شما از اطلاعات جمع آوری شده از تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و نتایج آزمایش برای همکاری با شما برای یافتن بهترین درمان استفاده می کند.
داروهایی برای درمان علل خون در ادرار
برای هماچوری ناشی از عفونت، پزشک شما آنتیبیوتیکها را تجویز میکند. این آنتی بیوتیک ها با از بین بردن باکتری های عامل عفونت عمل می کنند که باید خونریزی را متوقف کند.
برای بزرگ شدن پروستات، اورولوژیستها معمولاً از دو دسته دارو برای درمان این بیماری استفاده میکنند: مسدودکنندههای آلفا و مهارکنندههای ۵ آلفا ردوکتاز.
برای سرطان، پزشک شما درمانی را انجام میدهد که به بهترین وجه با مرحله و سطح بیماری مطابقت داشته باشد و با اهداف مراقبتی شما همسو باشد. این ممکن است شامل نظارت، جراحی، پرتودرمانی، ایمونوتراپی، شیمی درمانی، هورمون درمانی یا ترکیبی از این گزینه ها باشد.
برای بیماری سلول داسی، ممکن است پزشک شما عوامل اصلاح کننده بیماری مانند هیدروکسی اوره، داروهای ضد درد، آنتی بیوتیک ها و داروهایی را تجویز کند که از مرگ سلول های خونی یا تبدیل شدن آنها به داسی جلوگیری می کند.
برای بیماری کلیوی، پزشک ممکن است انواع مختلفی از داروها را تجویز کند. اینها ممکن است شامل دیورتیک ها، داروهای کاهش فشار خون و کلسترول، و اریتروپویتین برای ساخت گلبول های قرمز در صورت کم خونی باشد.
برای آندومتریوز، پزشک ممکن است داروهای مرتبط با هورمون را پیشنهاد کند.
راه های دیگر برای درمان علل خون در ادرار
برای هماچوری ناشی از بزرگ شدن پروستات که با داروها برطرف نمی شود، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد دهد.
برای بیماری کلیوی، ممکن است به دیالیز برای فیلتر کردن ضایعات یا حتی پیوند کلیه نیاز داشته باشید.
برای سرطان ها، اورولوژیست شما ممکن است بخشی از یک تیم مراقبت چند رشته ای باشد
چه عوارضی با خون در ادرار مرتبط است؟
درمانهای علل هماچوری، از جمله داروها و روشها، ممکن است هر کدام دارای عوارض جانبی باشند. این موارد بسته به نوع درمان متفاوت است.
با این حال، هماچوری درمان نشده می تواند منجر به مشکلات بزرگ تری شود، به خصوص اگر علت آن جدی تر از ورزش شدید باشد. یک پزشک باید هر شرایطی را که باعث ایجاد خون در ادرار می شود، درمان کند. اگر علت چیزی مانند سرطان یا بیماری کلیوی باشد، تشخیص زودهنگام منجر به درمان زودرس می شود. این موارد منجر به نتایج بهتر می شود.
چه کسانی در معرض خطر خون در ادرار هستند؟
افرادی که به احتمال زیاد خون در ادرارشان وجود دارد، کسانی هستند که بیماریهای موجودی دارند که باعث هماچوری میشوند، مانند عفونتهای سیستم ادراری، ناهنجاریهای آناتومیک اورولوژی، سابقه خانوادگی بیماریهای اورولوژیک و شرایط ژنتیکی خاص. به عنوان مثال، اگر بیماری کلیوی یا سنگ کلیه یا سابقه خانوادگی بیماری کلیوی دارید، ممکن است بیشتر در معرض خطر باشید.
همچنین ممکن است در صورت مصرف انواع خاصی از داروها، مانند رقیقکنندههای خون و برخی از انواع مسکنها، در معرض خطر بیشتری قرار بگیرید. اگر خون در ادرار خود مشاهده کردید، این کار نباید همان کار را به تعویق بیاندازد.
با این حال، برخی اقدامات ممکن است شانس شما را برای داشتن خون در ادرار افزایش دهد. این شامل:
☑️ سیگار کشیدن.
☑️ استفاده بیش از حد از داروهای مسکن.
☑️ تاریخچه قرار گرفتن در معرض تابش و برخی مواد شیمیایی.
☑️ خطرات شغلی فلزات، بخار، رنگ، لاستیک
☑️ قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص و یا تشعشع.
☑️ دویدن یا دویدن برای مسافت های طولانی.
☑️ فعالیت جنسی شدید.
ممکن است با اجتناب از برخی از این رفتارها، احتمال وجود خون در ادرار خود را کاهش دهید. درست است که هیدراته ماندن مناسب با نوشیدن مایعات کافی – ترجیحا آب – برای دستگاه ادراری و بدن شما مفید است. اگر کم آب هستید، رنگ ادرار شما تیره تر است. اگر به شدت کم آب هستید، احتمالاً ممکن است ادرار خونی داشته باشید.